NyhederTech

Her er Viborg: Se nye billeder af din by og dit hus fra oven

De populære skråfotos, der viser Danmark fra alle fire verdenshjørner fotograferet fra luften, er nu blevet opdateret

Mange af os har ganske sikkert tjekket både Google Maps, Google Earth og Google Streetview for at se vores hus … eller naboens … eller andre spændende steder, men vores allesammens offentlige myndigheder har et andet spændende tilbud, nemlig de såkaldte “skråfotos”. Skråfotos er flyfotos, som afbilleder jordoverfladen ”set skråt ovenfra”, så man kan se facader på bygninger med videre fra alle fire verdenshjørner.

Tjenesten blev lanceret på nettet i 2018, hvor Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering for første gang lagde mere 1,3 millioner skråfotos i høj opløsning over Danmark frit tilgængeligt for alle.

Nu er også de nyeste landsdækkende skråfotos fra 2021 lagt på nettet. Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering (SDFE) har igen været på vingerne, og hele Danmark er blevet fotograferet fra luften. Billederne er taget med en vinkel på 45 grader fra alle fire verdenshjørner, så man kan få et godt og detaljeret overblik over bygninger og landskab.

De nye skråfotos er tilgængelige på styrelsens skråfotoviser, hvor man også kan se de tidligere skråfotos fra 2017 og 2019.

Meget populære

Det er tredje gang, at SDFE producer landsdækkende skråfotos som frie datasæt. De blev første gang produceret i 2017 og blev øjeblikkeligt et hit.

Billederne bliver produceret til brug for Vurderingsstyrelsens kommende ejendomsvurderinger, men de stilles frit til rådighed, så alle kan få glæde af dem. Dette betyder, at alle, som har behov for at se og måle på bygninger i deres autentiske omgivelser, kan gøre det helt uden at bevæge sig ud på adressen.

Det har vist sig, at skråfotos har en meget bredere anvendelse end først forventet. De anvendes i dag af mange forskellige erhverv – lige fra den kommunale medarbejder til forsikringsagenten, træfældningsfirmaet, ingeniøren fra kran- og løfteudstyr samt private droneoperatører.

Fx har vinduespudserfirmaer kunnet bruge billederne, når de skulle afgive tilbud på en opgave, fordi billederne gav dem mulighed for at se vinduernes antal og udformning. Tilsvarende har kran- og stilladsfirmaer kunne bruge billederne til at få et overblik over omfanget af opgaven, som før ville have krævet et fysisk besøg i felten. De mange anvendelser af skråfotos er undersøgt i en analyse.

Den 3. udgave af skråfotos bliver ikke den sidste, da SDFE allerede planlægger at indsamle en ny portion landsdækkende skråfotos i 2023.

Lettere adgang til skråfotos

I 2022 indsamler SDFE ikke skråfotos, men arbejder i stedet på at gøre det nemmere at tilgå skråfotos ved at udvikle et såkaldt åbent API (se forklaring i Faktaboks). Målet med det nye API er at give brugerne en bedre oplevelse med skråfotos og mulighed for selv at udvikle og afprøve nye anvendelsesmuligheder.

API’et er baseret på åbne standarder og bliver lanceret på Dataforsyningen i starten af 2022. Fordelen ved åbne standarder er, at det sikrer bedre udveksling og integration af data, øget kombinerbarhed, og at andre aktører kan udvikle og levere nye digitale løsninger på de fællesoffentlige skråfotos.


FAKTA:
Om SDFE’s skråfotos
I alt har SDFE – fordelt på de tre årgange af skråfotos (2017, 2019 & 2021) indsamlet mere end 4.200.000 råbilleder, som til distribution er resulteret i mere end 1.1 milliarder jpg-filer.

Har du lyst til at se hvert billede skal du afsætte 357 år, men så har du også 10 sek til hvert billeder.

Hvad er et API?
API (Application Programming Interface) er en grænseflade til computerprogrammer. Et API tillader et stykke software at ”tale” med et andet stykke software.

Relaterede artikler

Back to top button
ANNONCE