Forside FremhævetKultur/EventNyheder

Holstebro Dansekompagni igangsætter unikt samarbejdsprojekt med fire ukrainske dansere

Den 9. marts 2022 holdt kulturministeren et stormøde med fokus på den særlige rolle, som kunsten og kulturen spiller i forhold til at støtte og hjælpe Ukraine og ikke mindst de mange flygtninge, der i disse dage tvinges til at forlade deres land. I forlængelse deraf indleder Holstebro Dansekompagni og Holstebro Teater sammen med deres sponsorer nu et unikt kunstnerisk samarbejdsprojekt med fire ukrainske dansere, der bliver ansat i kompagniet fra den 21. marts 2022. Samarbejdsprojektet vil de kommende måneder afføde en forestilling og særlige danseaktiviteter for ukrainske flygtninge.

Holstebro Dansekompagni og Holstebro Teater kan i dag offentliggøre, at de indleder et nyt kunstnerisk samarbejde med fire professionelle dansere fra Ukraine, der alle bliver en del af kompagniet allerede fra den 21. marts 2022. Samarbejdet har i første omgang en periode på tre måneder og består af to dele: Danseforestillingen ”Mit stille hjem” og ”Tanets-aktiviteter”, hvor der tilbydes danseaktiviteter til flere forskellige aldersgrupper med undervisning på ukrainsk.

Ambitionen er at få de fire dansere til Danmark den 18. marts, og på blot to dage er der allerede indgået aftaler med den 28-årige danserinde fra Kyiv Modern Ballet, Yekateryna Kuznetsova, den kun 20-årige danserinde, Yekateryna Bysheva, der er studerende ved Kyiv National University of Culture and Arts i dans og koreografi og den 21-årige danselærer og danserinde, Oleksandra Maksimchuk.

Holstebro Dansekompagni arbejder i disse dage hårdt på at planlægge dansernes indviklede rejser til Danmark – flere er allerede flygtet fra Ukraine og opholder sig forskellige steder i Europa, mens nogen fortsat befinder sig i Kyiv.

Et kunstnerisk møde mellem dansk og ukrainsk kultur
Den første danseforestilling i samarbejdet er allerede under udvikling og bærer arbejdstitlen ”Mit stille hjem”. Den får premiere den 2. juni 2022 som en del af Holstebro Open Air.

Med ”Mit stille hjem” vil Holstebro Dansekompagni i tæt samarbejde med de fire ukrainske dansere skabe en forestilling, hvor dansk og ukrainsk dans, musik og forfatterskab mødes.

Forestillingen vil bl.a. tage udgangspunkt i digte af den folkekære ukrainske forfatter, Lina Kostenko, der bl.a. var blacklistet af det ukrainske kommunistparti i 1970 og 80´erne for sit standpunkt mod Sovjetunionen. Musikken vil være af den danske komponist August Enna. ”Mit stille hjem” arbejder med tematikker såsom hjem, tab, håb og den menneskelige modstandskraft.

Overskuddet går til gratis teateroplevelser for ukrainske flygtninge
Dansernes personlige historier fra det krigsramte land og deres rejser til Danmark vil have stor betydning for udformningen af forestillingen og indholdet.

Intentionen og visionen er at skabe et nutidigt, rørende og opsigtsvækkende værk, der både hylder den ukrainske kunst og fremmer mødet mellem de to kulturer. Desuden skal den iscenesættes med en bevidsthed omkring den aktuelle situation i Ukraine.

”At skabe et værk af denne karakter er for os en demonstration af de mange værdier om demokrati og frihed, som vi i disse tider hverken kan eller må tage for givet. Vi bruger kunsten til det, som den helt enestående kan – nemlig til at udtrykke, bearbejde og formidle følelser, stemninger og fortællinger, der gør os klogere på os selv og hinanden.” forklarer David C. Price, der er den ene af Holstebro Dansekompagnis to kunstneriske ledere.

Overskuddet fra forestillingen vil teatret donere med formålet om at kunne tilbyde gratis teateroplevelser for de ukrainske flygtningebørn- og kvinder.

Teaterdirektør: Helt naturligt, at dansekompagniet fører an
Foruden forestillingen vil Holstebro Dansekompagni og de fire dansere også stå bag såkaldte ’tanets-aktiviteter’ – ’tanets’ direkte oversat fra ukrainsk betyder ’dans’. Da mange flygtninge fra Ukraine formodentlig snart vil ankomme til Danmark, er det kompagniets ønske at tilbyde danseaktiviteter for flere forskellige aldersgrupper, hvor undervisningen foregår på ukrainsk.

Dansekompagniet hører under Holstebro Teater, og direktør Anders Jørgensen udtaler følgende om de særlige initiativer for og med ukrainere:

”Kulturministeren har opfordret kulturlivet til at gøre sit for at hjælpe til under disse tragiske omstændigheder. Derfor er det helt naturligt, at vi træder til, for vi har både ressourcerne og viljen til at gøre en forskel for de krigsramte ukrainere. Holstebro er et epicenter for dans, og derfor er det helt naturligt, at det er vores fantastiske dansekompagni, der fører an med dette initiativ. Forhåbentlig får vi skabt et forbilledligt eksempel på, hvordan kunsten og kulturen kan gøre en altafgørende forskel i en situation som den, det globale samfund nu står i.”

Holstebro Dansekompagni og Holstebro Teater har sammen med deres sponsorer allerede formået at afsætte 240.000 kroner til samarbejdet.

Back to top button
ANNONCE